Autor: Bordzoł, Monika

Aranżacja wystawy w Jadalni

10 czerwca 2022
Fotografia przedstawia pałacowe wnętrze. W centrum nakryty brązową tkaniną stół. Na nim porcelanowe naczynia w kolorze biały: półmiski, talerze, waza, filiżanki, kieliszki na jajka, maselniczki, solniczki, sosjerki. Po obu stronach stołu brązowe kubiki. Na nich białe porcelanowe naczynia ułożone w stosy. Po lewej stronie stołu fragment brązowego bufetu. Na nim talerze, elementy serwisu szklanego. Po prawej stronie stołu fragment pieca kaflowego w kolorze brązowym. Za stołem trzy brązowe krzesła, brązowe drzwi i dwie szafy w kolorze brązowym, otwarte w połowie. W szafie z lewej strony naczynia porcelanowe. W szafie z prawej strony naczynia srebrne.

Jadalnia, ekspozycja do wystawy „Kredensie, otwórz się”

Fotografia przedstawia pałacowe wnętrze. W centrum nakryty brązową tkaniną stół. Na nim porcelanowe naczynia w kolorze biały: półmiski, talerze, waza, filiżanki, kieliszki na jajka, maselniczki, solniczki, sosjerki. Po obu stronach stołu brązowe kubiki. Na nich białe porcelanowe naczynia ułożone w stosy. Po lewej stronie stołu fragment brązowego bufetu. Na nim talerze, elementy serwisu szklanego. Po prawej stronie stołu fragment pieca kaflowego w kolorze brązowym. Za stołem trzy brązowe krzesła, brązowe drzwi i dwie szafy w kolorze brązowym, otwarte w połowie. W szafie z lewej strony naczynia porcelanowe. W szafie z prawej strony naczynia srebrne.

„Stół w całej swej rozciągłości mógł lekko pomieścić do dwudziestu osób.”

Zwieńczeniem wystawy jest berliński serwis porcelanowy, do którego należy 1016 elementów:

  • 29 talerzy płytkich większych,
  • 52 talerze płytkie mniejsze,
  • 143 talerze półgłębokie większe,
  • 106 talerzy półgłębokich mniejszych,
  • 154 talerze głębokie w trzech wielkościach,
  • 26 talerzyków deserowych,
  • 44 spodki,
  • 143 półmiski owalne różnych wielkości,
  • 90 półmisków okrągłych większych,
  • 35 półmisków okrągłych mniejszych,
  • 21 półmisków do ryb,
  • waza,
  • 21 salaterek głębokich,
  • 14 salaterek owalnych w dwóch wielkościach,
  • 15 pater,
  • 26 sosjerek,
  • 3 maselniczki,
  • 15 musztardniczek,
  • 38 filiżanek,
  • 16 filiżanek do sosu custard,
  • 18 kieliszków do jajek,
  • 7 solniczek.


Na rozłożonym stole i dwóch kubikach zmieściło się 290 naczyń, czyli niecałe 30% całości. (zdj.)

  • naczynia z serwisu stołowego, Niemcy, Berlin, Königliche Porzellan Manufaktur, 1913–1918; porcelana, część naczyń złocona; zbiory Muzeum Zamoyskich w Kozłówce, nr inw. MPK/CS/641–1173, 1210–1302, 1306–1433, 1470–1733
  • półmiski, Polska, Ćmielów, 4. ćwierć XIX wieku; porcelana; dł. 78,5 cm; zbiory Muzeum Zamoyskich w Kozłówce, nr inw. MPK/CS/1446–1451

pobierz mapę stołu

 

Alert Systemowy