Aranżacja wystawy w Jadalni

Fotografia przedstawia pałacowe wnętrze. W centrum nakryty brązową tkaniną stół. Na nim porcelanowe naczynia w kolorze biały: półmiski, talerze, waza, filiżanki, kieliszki na jajka, maselniczki, solniczki, sosjerki. Po obu stronach stołu brązowe kubiki. Na nich białe porcelanowe naczynia ułożone w stosy. Po lewej stronie stołu fragment brązowego bufetu. Na nim talerze, elementy serwisu szklanego. Po prawej stronie stołu fragment pieca kaflowego w kolorze brązowym. Za stołem trzy brązowe krzesła, brązowe drzwi i dwie szafy w kolorze brązowym, otwarte w połowie. W szafie z lewej strony naczynia porcelanowe. W szafie z prawej strony naczynia srebrne.

1. Jadalnia, ekspozycja do wystawy „Kredensie, otwórz się”

Fotografia przedstawia pałacowe wnętrze. W centrum nakryty brązową tkaniną stół. Na nim porcelanowe naczynia w kolorze biały: półmiski, talerze, waza, filiżanki, kieliszki na jajka, maselniczki, solniczki, sosjerki. Po obu stronach stołu brązowe kubiki. Na nich białe porcelanowe naczynia ułożone w stosy. Po lewej stronie stołu fragment brązowego bufetu. Na nim talerze, elementy serwisu szklanego. Po prawej stronie stołu fragment pieca kaflowego w kolorze brązowym. Za stołem trzy brązowe krzesła, brązowe drzwi i dwie szafy w kolorze brązowym, otwarte w połowie. W szafie z lewej strony naczynia porcelanowe. W szafie z prawej strony naczynia srebrne.

„Stół w całej swej rozciągłości mógł lekko pomieścić do dwudziestu osób.”

Zwieńczeniem wystawy jest berliński serwis porcelanowy, do którego należy 1016 elementów:

  • 29 talerzy płytkich większych
  • 52 talerze płytkie mniejsze
  • 143 talerze półgłębokie większe
  • 106 talerzy półgłębokich mniejszych
  • 154 talerze głębokie w trzech wielkościach
  • 26 talerzyków deserowych
  • 44 spodki
  • 143 półmiski owalne różnych wielkości
  • 90 półmisków okrągłych większych
  • 35 półmisków okrągłych mniejszych
  • 21 półmisków do ryb
  • waza
  • 21 salaterek głębokich
  • 14 salaterek owalnych w dwóch wielkościach
  • 15 pater
  • 26 sosjerek
  • 3 maselniczki
  • 15 musztardniczek
  • 38 filiżanek
  • 16 filiżanek do sosu custard
  • 18 kieliszków do jajek
  • 7 solniczek

Na rozłożonym stole i dwóch kubikach zmieściło się 290 naczyń, czyli niecałe 30% całości. (zdj.1)

  • naczynia z serwisu stołowego, Niemcy, Berlin, Königliche Porzellan Manufaktur, 1913–1918; porcelana, część naczyń złocona; zbiory Muzeum Zamoyskich w Kozłówce, nr inw. MPK/CS/641–1173, 1210–1302, 1306–1433, 1470–1733
  • półmiski, Polska, Ćmielów, 4. ćwierć XIX wieku; porcelana; dł. 78,5 cm; zbiory Muzeum Zamoyskich w Kozłówce, nr inw. MPK/CS/1446–1451

    Pobierz mapę stołu

     

Alert Systemowy